diumenge, 5 d’octubre del 2008

Els fills de la mitjanit (Salman Rushdie, Edicions Bromera)

Els fills de la mitjanit, de Salman Rushdie, torna a les llibreries

Bromera recupera aquesta obra imprescindible de la literatura universal

Els fills de la mitjanit, la novel·la més emblemàtica de Salman Rushdie, ja és a les llibreries. Guardonada amb el Best of Bookers –el millor premi Man Booker de les quaranta edicions d’aquest guardó, el més prestigiós en llengua anglesa–, l’obra és un viatge màgic per la història de l’Índia i de la nissaga d’un dels personatges més fascinadors de la literatura. Bromera recupera així aquesta novel·la poderosa, fins ara descatalogada, amb la qual inicia la publicació de l’obra d’aquest autor imprescindible. La seua darrera novel·la, L’encantadora de Florència, es publicarà al febrer, també en la col·lecció «L’Eclèctica».

Saleem Sinai naix la mitjanit del 15 d’agost de 1947, en el mateix moment en què l’Índia estrena la independència. Per això, és celebrat per la premsa i felicitat pel primer ministre. Fruit d’aquesta coincidència, el seu destí queda unit indestriablement a l’esdevenir de la nació, la qual cosa influirà en tots els fets importants de la seua existència. A més, li permetrà gaudir de poders telepàtics que el connecten amb els altres fills de la mitjanit, nascuts també en la primera hora d’independència de l’Índia, i d’un estrany sentit de l’olfacte amb el qual pot preveure els perills que els altres no poden percebre. El realisme màgic i la sàtira política teixeixen aquesta narració apassionant, poderosament captivadora i plena d’ironia. La publicació d’Els fills de la mitjanit el 1981 va colpir el món literari per la solidesa i l’ambició de l’autor, que amb aquesta obra aconseguí el reconeixement internacional. Guardonada amb diversos premis (el Man Booker, el James Tait Black Memorial, l’Arts Council Writers i l’English-Speaking Union), ha rebut nombrosos elogis tant per part de la crítica –que l’ha qualificada com «un dels llibres més importants que s’han publicat en el món anglosaxó en aquesta generació» (New York Review of Books)– com del públic, que a més de triar-la recentment com el millor booker, l’ha convertida en un dels clàssics contemporanis de la literatura universal.

Salman Rushdie (Bombai, 1947) és l’escriptor amb més renom dels representants de la literatura angloíndia, autor de deu novel·les i un recull de contes, a més de diversos llibres de no-ficció. El seu estil divertit, intel·ligent, que barreja la tradició màgica de la narrativa oral amb les tècniques de la novel·la moderna, ha influït en tota una generació de narradors. La seua última obra és L’encantadora de Florència.

© Edicions Bromera 2008

Creus en els fantasmes? (Rosa Maria Colom, Edicions Bromera)

Aquest llibre recull enigmàtiques històries d’aparicions i de desaparicions. El cas d’un cuiner de qui es vol venjar un grup d’alumnes, o el d’Elisa, que es va esvair un dia de pluja intensa i vent desfermat, en són bona mostra. La resposta a les angoixes que recorren aquestes pàgines sovint es troba més a prop del que els personatges mateixos sospiten. Un roure, un mirall o un telèfon que engoleix persones poden ser-ne la clau. Però hi ha casos que no tenen explicació. Per això, a la pregunta de si creus en els fantasmes, hi ha qui respon amb veu tremolosa: «No, però em fan molta por».

Aula d'acollida: lèxic

http://www.xtec.es/~scollado/lexic.htm

La història del rei Jaume I (Alumnat C. P. Carles Salvador, de València)

http://enjaumeelconqueridor.blogspot.com/2008/04/la-histria-del-rei-en-jaume-i.html

http://enjaumeelconqueridor.blogspot.com/2008/04/conte-jaume-i.html