diumenge, 9 de novembre del 2008

Cloenda del Correllengua'08 a Perpinyà

Perpinyà celebra la cloenda del Correllengua'08 en el Dia Nacional de la Catalunya Nord
Milers de persones van recórrer ahir de vesprada els carrers del centre de Perpinyà en l'acte de cloenda del Correllengua 2008, que per desé any consecutiu organitzen la Coordinadora d'Associacions per la Llengua Catalana (CAL), la Federació d'Entitats en Defensa i Promoció de la Cultura Catalana, el Casal Jaume I de Perpinyà i l'Institut Font Nova. Els dos lemes amb què va discórrer la marxa per la capital nord-catalana van ser "Català llengua oficial" i "Esborrem el Tractat dels Pirineus".

La manifestació va arrancar a les 16.00 hores des de la Plaça de Catalunya, al so dels tambors i enmig d'un ambient lúdic i festiu, amb les actuacions de castellers i bastoners. La marxa, més curta que els anys precedents, va recórrer els carrers del cas històric de la capital nord-catalana, fins arribar al peu del Castellet, on es va llegir el manifest.

Els milers de participants en l'acte van reivindicar l'oficialitat del valencià-català a la Catalunya Nord, alhora que commemoraven el 349 aniversari del Tractat dels Pirineus, que va suposar la partició de la nació catalana i el començament de l'assimilació francesa a terres nord-catalanes.

En acabar la manifestació, a les 20.00 hores, una marxa de torxes va realitzar el trajecte des del Castellet fins a la Casa Musical, on es va fer el concert musical dels grups Mus-CAT, 100 grammes de tête i la Gossa Sorda.

Observatori de la Llengua

AGENDA SETMANAL DE L'OBSERVATORI
Les activitats culturals i de divulgació científica en valencià d'Alacant i l'Alacantí

Mètodes de control de natalitat

http://mural.uv.es/sanvimi/Web/anticonc.htm

El TS autoritza la UV a utilitzar el terme "llengua catalana" en els seus estatuts

La secció quarta de la sala del contenciós administratiu del Tribunal Suprem (TS) ha desestimat un recurs de la Generalitat valenciana, interposat contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia de la Comunitat Valenciana (TSJCV), que estimava parcialment el recurs de la UV contra el Decret 1218/2004 del Consell, pel qual s'aprovaven els estatuts d'este òrgan. D'esta manera, la sentència permet que la Universitat de València utilitze en la seua norma fonamental la denominació "llengua catalana" per a designar el valencià.

L'Alt Tribunal considera com a "contrari al dret" les modificacions operades en l'article 6 i 9 per part de la Generalitat Valenciana, que, en el primer cas, eliminaven la referència de "llengua catalana" com "denominació acadèmica" del valencià i, en el segon precepte, suprimien la paraula "catalana" i la referència a "l'àrea lingüística catalana" per a designar els territoris en què es parla la nostra llengua.

En esta línia, la sala del TS recorda que hi ha dues sentències, del 2006 i del 2008, en què es pronunciava sobre l'equivalència de les denominacions català i valencià per designar designar la mateixa llengua.

Al mateix temps, es remet a la jurisprudència del Tribunal Constitucional per a indicar que "podrà dissentir-se tant com hom vulga sobre la pertinència que, en el si de la UV, la llengua pròpia de la Comunitat Autònoma s'anomene indistintament valencià o català, però això no contradiu valors, béns o interessos constitucionalment tutelats i no vulnera precepte legal algun".

Paradoxalment, el Suprem va rebutjar esta mateixa setmana que una altra universitat valenciana, la Universitat Jaume I (UJI) de Castelló de la Plana, mencionara en els seus estatuts que la llengua valenciana és "acadèmicament catalana".