El Cant de la Sibil·la és la culminació de la missa de Nadal, o també coneguda amb el nom de Missa del Gall. Aquest cant és una peça d'origen medieval que profetitza l'arribada d'un redemptor i, al mateix temps, l'adveniment del judici final. Segons la tradició, les sibil·les feien de pitonisses en el món antic i els seus llibres profètics eren consultats per conèixer el futur. El cristianisme es va apropiar del personatge i el va convertir en un element de la representació litúrgica del cicle nadalenc. El text del Cant de la Sibil·la és en català i una de les melodies gregorianes més antigues d'Europa, i constitueix un exemple de recuperació de peces antigues de la història litúrgica.
A Barcelona, per exemple, es farà a Santa Maria del Mar, al Clot i a Sant Gervasi, però també hi haurà representacions a altres indrets del país com ara Lleida i Vic. Altres cants de la sibil·la emblemàtics són els que es fan a Ontinyent (al País Valencià), a l'Alguer (a l'illa de Sardenya) i a Lluc (a l'illa de Mallorca).
A diferència del Cant de la Sibil·la, la Missa del Gall es fa a bona part dels municipis catalans la mitjanit del dia de Nadal.
http://www.festes.org/arxius/sibilalluc.pdf
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada