divendres, 13 de juny del 2008

Ulysses i el fantasma foraster (Toni Cucarella, Ed. Perifèric)

Ulysses i el fantasma foraster, premi Samaruc de literatura juvenil

Des del 1993 l'Associació de Bibliotecaris Valencians atorga cada any els premis Samaruc de Literatura Infantil i Juvenil. Un jurat format per bibliotecaris, professors i escriptors valora els llibres publicats en valencià per autors valencians durant tot l’any anterior. Enguany, aquest jurat ha decidit concedir el premi de literatura juvenil a la novel·la Ulysses i el fantasma foraster, de Toni Cucarella, publicat per Perifèric Edicions.

Aquesta és una història d'amistat entre un rodamón sense pàtria ni destí i una ànima en pena que busca algú que porte les seues despulles al poble on va nàixer. Intenta aportar un punt de vista sobre la problemàtica de la immigració. No amb intenció de justificar-la, sinó de presentar-la com el que realment és: una tragèdia de pobresa i exili. Tot immigrant desitja sempre tornar a la terra que va haver d’abandonar. Ulysses i el fantasma foraster recrea personatges i situacions de l’Odissea d’Homer, però és, en realitat, un conte. Fins i tot té un final emotiu inspirat en un relat d'Andersen.

Toni Cucarella (Xàtiva, 1959). Als catorze anys es va incorporar al món laboral, i des d'aleshores ha realitzat tota classe d'oficis. És autor de les novel·les juvenils Els ponts del diable (1995), premi Samaruc de Narrativa Juvenil, El lledoner de l'Home Mort (1996) i L'hereu dels Tretze (1999). Amb Quina lenta agonia, la dels ametlers perduts, va guanyar el premi Andròmina de Narrativa l’any 2003. La seua última obra és la novel·la Heretaràs la terra (2006). Amb Ulysses i el fastasma foraster va obtenir el Premi Benvingut Oliver de Narrativa Juvenil 2006.