divendres, 26 de setembre del 2008

El mètode EuroCom (Til Stegmann)

Til Stegmann creu que no cal impartir classes de castellà a Catalunya

Stegmann veu innecessari l'ensenyament del castellà

El prestigiós filòleg critica l'aposta del govern català per potenciar l'educació trilingüe a les escoles

Considera que la Constitució no respecta la resta de llengües oficials

A les escoles es fa més castellà del que caldria, segons Stegmann

"No seria necessari impartir classes d'espanyol a Catalunya. El més normal és que al país s'hi pugui viure íntegrament en català, perquè no és una llengua de segona". Qui fa aquesta afirmació és el prestigiós filòleg Til Stegmann, creador del mètode EuroCom per aprendre de forma simultània tots els idiomes de la mateixa família lingüística. Defensa que els alumnes catalans aprenguin el castellà a través del seu mètode al mateix temps que aprenen la resta de llengües d'origen llatí.

És en aquesta línia que Stegmann, premi internacional Ramon Llull 2006, es mostra molt crític amb l'aposta de la Generalitat per una educació trilingüe -català, castellà i anglès-, perquè segons el seu parer, "representa tancar portes al coneixement d'altres llengües", i acaba "afavorint el tracte de privilegi" per al castellà. "L'espanyol no ha de ser l'idioma prioritari, encara que la Constitució espanyola així ho digui", va afirmar aquest acadèmic en unes jornades sobre multilingüisme a la Universitat Catalana d'Estiu.

Stegmann denuncia que la Constitució és "errònia" en el capítol dels idiomes, perquè "no respecta les altres llengües", ja que les supedita a l'espanyol, quan de fet totes "haurien de tenir el mateix dret".

D'altra banda, Stegmann va aprofitar per criticar el manifest signat per diversos "intel·lectuals" en defensa del castellà, entre ells alguns catalans, i els va recordar que "no hi ha ni un sol nen que no aprengui castellà a Catalunya", perquè és una llengua que "és a tot arreu i s'aprèn al carrer".


El mètode Stegmann
De pares alemanys, nascut a Barcelona i educat a Alemanya i als EUA, Stegmann parla una dotzena d'idiomes i assegura que aprendre'ls és una qüestió de motivació. El mètode EuroCom, que Stegmann vol implantar com a prova pilot en algunes aules catalanes, enumera els punts de coincidència entre les principals llengües romàniques i permet llegir i comprendre en molt poc temps tots els idiomes d'aquesta família. Només cal aprendre les regles sobre com es transformen uns determinats fonemes en altres quan es canvia de llengua.

Aquest catedràtic de la Universitat de Frankfurt, fundador de la Biblioteca Catalana de Frankfurt, ha contribuït a la difusió de la cultura amb la traducció a l'alemany d'obres d'autors catalans, i té en el seu currículum més de 300 articles científics sobre llengües.