Notícies 3cat24.cat

diumenge, 23 de novembre de 2008

25 anys de la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià

Publicat en el diari digital pàgina.26 dilluns 17 de novembre del 2008
http://www.pagina26.com/comunitat-valenciana/la-llei-d-s-i-ensenyament-del-valencia-es-una-llei-de-minims-que-sha-aplicat-al-minim.html


La Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià «és una llei de mínims que s'ha aplicat al mínim»

La Mesa per l'Ensenyament en Valencià, formada per Escola Valenciana, l'STEPV, CCOO, FAPA-València i Acció Cultural, ha valorat la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià, que aquest 23 de novembre complirà 25 anys. Diego Gómez, de la FEV, ha afirmat que els diferents governs de la Generalitat no han aplicat a fons la llei; per aquesta raó el valencià és poc present en la vida pública, «ocupa un lloc de tercera fila a l'ensenyament» i està absent dels mitjans de comunicació. El president d'Escola Valenciana també s'ha referit al món econòmic, a l'oci o a les noves tecnologies, en les quals la presència del valencià és anecdòtica. Gómez ha assenyalat que la llei no s'ha actualitzat, i ha posat d'exemple la immigració, que representa en l'actualitat el 16% de la població de la Comunitat Valenciana.

Isidre Crespo, coordinador de la Mesa, ha criticat l'administració ja que hauria de ser un model en el compliment de la llei i «és un bon exemple de la deixadesa» a l'hora d'aplicar la LUEV. En l'informe que s'ha presentat, es denuncia que el 55,2% dels centres d'infantil i primària no oferten cap línia d'ensenyament en valencià, fet que manté la matriculació congelada en 130.000 alumnes. Pel que fa a les universitat, tampoc se salven de les crítiques, ja que la mitjana de crèdits que s'imparteixen en valencià arriba a l'11,17%. Ara bé, el percentatge varia del 0% de la Miguel Hernández d'Elx al suposat 24% de la Universitat de València.

El títol quart de la LUEV parla del foment en les activiats de l'administració. Ara mateix, la Generalitat disposa de 15.669 funcionaris, dels quals només a 193 se'ls ha exigit un determinat grau de coneixement del valencià. Per aquestes raons, des de la Mesa de l'Ensenyament s'ha qualificat la LUEV «d'una llei de mínims que s'ha aplicat al mínim».