dijous, 11 de juliol del 2013

Proves d'Accés a la Universitat (PAU), segona convocatòria


Parlant de les PAU de juliol de 2013

Com a novetat, enguany les Universitats només obrin un termini de matriculació per accedir-hi, per la qual cosa les tradicionals proves d'accés de setembre s'han hagut d'avançar al la primera quinzena de juliol.

Com a tutor que he estat del segon curs de Batxillerat al meu institut, l'Alcalans de Montserrat, a la Ribera Alta del País Valencià, m'ha tocat assistir-hi en qualitat de responsable titular del grup.

Les proves han sigut els dies 9, 10 i 11 de juliol. Una tensió enorme i intensiva en el temps, especialment per a l'alumnat acostumat a deixar bastants dies entre examen i examen en les classes habituals.

Però tot arriba a la fi, i aquesta selectivitat, la PAU que fins ara era a setembre -amb el consegüent temps de preparació de les assignatures pendents de 2n de Bat de la primera a la segona convocatòria- també.

Cal destacar, però, a l'espera de resultats afalagadors en les mitjanes per arribar a les notes de tall que cadascú necessita per inscriure's en les carreres que prefereixen, que en general ha hagut sensació gratificant del desenvolupament de les proves de cada matèria.

Alguna assignatura ha estat més qüestionable, per la dificultat. Normalment així s'ha opinat en general de les Matemàtiques II, de la Física..., i poc més. De la resta, tots han eixit contents, i la satisfacció els brollava amb escreix.

Alguns exàmens, que conec més a prop, m'han agradat bastant. És el cas del Castellà, de l'Anglés, de la Història d'Espanya i de la Història de la Filosofia -tan temudes-, fins i tot del Llatí i de la Literatura Universal.

Altres, bé: l'Economia, el Dibuix Tècnic, la Biologia, les Ciències de la Terra i Mediambientals, la Química, la Geografia, i la Història de l'Art.

I, evidentment, la meua, el Valencià. Les dues opcions m'han encantat. No podien haver eixit propostes més adequades. Els temes de literatura, excel·lents, que cal que domine qualsevol titulat en Batxillerat: de Mercè Rodoreda (a partir d'un text de Tots els contes, l'opció A), i de Martí i Pol, estudiats a bastament a classe i, fins i tot, comentats moments abans de l'examen, tot i que també es portava preparat Salvador Espriu, perquè ahir precisament era el seu centenari. El text de sociolingüística, a l'opció B, ha estat un magnífic fragment de Vida i mort de les llengües, de Carme Junyent, que recomanem llegir-lo amb deteniment i reflexionar-hi.

Contents, a la fi, de la PAU de la segona tongada. Ara, doncs, esperarem il·lusionats les notes del dia 18.

(Adjuntem el model de Valencià).