dilluns, 4 de febrer del 2008

Especial literatura infantil i juvenil (Vilaweb, 24 de desembre de 2006)

De follets, llops, dinosaures i comissaris eixerits

La literatura infantil i juvenil pren protagonisme en ocasió de les festes de Nadal. VilaWeb ha parlat amb els responsables de cinc editorials que treballen en aquest àmbit: Bromera, Edicions del Pirata, Cruïlla, Barcanova i la Galera, els quals relacionen les ofertes d'enguany per franges d'edat. A més, i a tall de pròleg, recordem el cànon juvenil que propugna Vicenç Pagès Jordà i la 'Guia pràctica per a fer fills lectors' de Joan Carles Girbés.

A tall de pròleg
El Consell Català del Llibre Infantil i Juvenil va presentar dins el II Saló del Llibre de Barcelona, el mes de novembre passat, el Diccionari d'autors i autores de literatura infantil i juvenil i va anunciar el Diccionari d'il·lustradors. És un banc de dades que es pot trobar a la pàgina de l'entitat, amb informació actualitzada (perfil biogràfic escrit en primera persona i bibliografia completa) de 150 escriptors vius que han publicat un mínim de cinc llibres. L'apartat d'il·lustradors, que encara no és acabat, en contindrà uns 110. És una eina molt valuosa per a editorials, escoles i lectors en general. Dels autors més celebrats, en destaquem dos que celebren aniversari: Joaquim Carbó i Sebastià Sorribas. Sengles obres seves han fet quaranta anys: La casa sota la sorra (Columna) i El zoo d'en Pitus (la Galera), respectivament.

Durant la tardor també ha aparegut el llibre De Robinson Crusoe a Peter Pan. Un cànon de literatura juvenil, de Vicenç Pagès Jordà. L'autor reivindica que els joves tornin a llegir els 'clàssics juvenils': autors com Stevenson, Verne i Mark Twain. Pagès proposa vint-i-vuit novel·les de qualitat que els joves poden llegir amb plaer, amb títols com El llibre de la jungla, La màquina del temps, Peter Pan, La volta al món en vuitanta dies, L'illa del tresor, Dràcula, Moby Dick, ... Argumenta el perquè de la tria, ofereix un ordre de lectura, proposa el decàleg El que no hem de fer amb els llibres i ofereix una guia orientativa per a cada llibre recomanat.

Durant l'any la Fundació Bromera pel foment de la lectura ha distribuït gratuïtament el llibre de Joan Carles Girbés (que n'és l'editor), Llegir per créixer. Guia pràctica per a fer fills lectors (ja n'ha repartits més de cent mil a escoles, biblioteques, llibreries...). Girbés mateix explica el propòsit del llibre: 'Neix de constatar que la lectura entre infants i joves decreix, que l'escola fa un gran esforç per fomentar la lectura, però que no n'hi ha prou. L'escola no ho pot fer tot, la família també s'hi ha d'implicar. És una guia adreçada als pares, un llibre senzill de llegir, curt i amb idees molt clares, amb consells que demostren la importància de fer que els fills esdevinguin lectors.'

Per als més petits
Josep Manuel Rafí de Barcanova destaca, dintre la franja dels primers lectors, la nova sèrie creada per Maria Mercè Roca 'Els contes del llop Pepito', una aposta forta d’editorial, que surt amb tres contes protagonitzats per aquest llop irreverent i políticament incorrecte. Segons Rafí, en tres setmanes se n'han venut més de dos mil exemplars, i la voluntat de l'editorial és de publicar-ne quatre títols l'any. I dins la col·lecció Sopa de Contes, Barcanova proposa un nou conte de Pia Vilarúbias, On es pon el sol, i un altre de la sèrie el Follet Oriol: El follet Oriol i l'home de les neus, d'Òscar Sardà.

Montse Ingla, de l'Editorial Cruïlla, brinda als més petits de tres anys un llibre de cartró, El tractor verd, inclòs en una bossa i acompanyat d’un tractoret de fusta; molt visual i de manipulació. Als qui ja tenen tres anys, els serveix Les coses del camp de la Laia i el Pep, amb pestanyes, perquè aprenguin i ampliïn el vocabulari del camp. Finalment, per als primers lectors, a partir de cinc anys i sis, enguany ofereix Els tres reis, en una adaptació de Núria Font, amb il·lustracions de Marta Munté, dins la col·lecció 'Vull llegir' (amb més de cinquanta títols dedicats a explicar llegendes, tradicions, contes clàssics...).

Bromera acaba de treure una nova col·lecció, Cartera de Valors, per a primers lectors, que consta d'onze llibres il·lustrats a tot color, que van dins una maleta, amb contes d'autors tan coneguts com Pep Albanell/Joles Senell i Miquel Desclot.

És una coproducció amb editorials gallegues i èuscares. De cada títol, se'n fan sis edicions. Aquests àlbums incorporen al final una sèrie de consells didàctics.

La Galera ha editat, per als de tres anys, un llibre desplegable que és el taller del Pare Noel. Per als més grandets, fins a sis anys, també avança la col·lecció El Meu Mes, dotze llibrets senzills, cada un sobre un mes de l'any, amb menció de les festes populars que s'hi celebren, refranys... Lara Toro assegura, tanmateix, que la col·lecció s'ha convertit en un regal per a totes les edats.

Dels sis anys als deu
Diu Lara Toro, de la Galera: 'Per a la franja de pre-adolescents, hem obert una nova col·lecció, AntiBarbis, una sèrie de narrativa, obra de Mercè Anguera, que té tres nenes de protagonistes. Són històries amb molta ironia, molt deseixides i amb voluntat de desfer els tòpics que encarnen les nines Barbie'. La col·lecció neix amb el suport d'una web, Club AntiBarbi, en què hi ha el decàleg de les antibarbis, una prova per a saber si algú és antibarbi, i des d’on es poden fer suggeriments a l'autora. De moment, n’han sortit dos títols al mercat: No fotis, Marta i Super mega extra escolars. Per a aquesta edat la Galera ha publicat alguns llibres 'nadalencs', com ara Curs per a joves patges reials.

Edicions del Pirata proposa el conte Dorms molt, Joana, de Gemma Sales, amb il·lustracions de Mabel Piérola, 'un llibre que tracta de la malaltia, d'una manera molt adequada i amb final feliç', explica l'editora Maria Grau. I proposa per a lectors a partir de vuit anys, el llibre: Rata Robinata, pèls de tomata, d'Estrella Ramon, amb il·lustracions de María José Aoiz. 'És fantàstic. Té molta gràcia, la protagonista és una rata vermella que les altres no volen perquè és diferent'.

En la línia de llibres per a aprendre i experimentar, Cruïlla ofereix la col·lecció Xicdoc, en la qual acaba de publicar La natura a la ciutat. En narrativa, a partir dels vuit anys, l'editorial proposa una peripècia dels Astrosaures, una colla de dinosaures força eixorivits que han explorat algunes galàxies i, després de la desaparició dels dinosaures de la terra, han muntat una nova societat en un altre planeta. La nova sèrie, escrita per Steve Cole, inclou cromos de col·lecció.

Dels deu anys als catorze
El novembre proppassat va fer dos anys que va néixer Edicions del Pirata, que publica una dotzena de llibres l'any, sobretot d'autors d'ací, i algunes traduccions de l'alemany. Per exemple, la sèrie del Comissari Llampec d'Ursel Scheffler, amb il·lustracions de Hannes Gerber. A Alemanya és un personatge de gran èxit (una trentena de títols publicats), del qual fins i tot es farà un film.

Edicions del Pirata n'ha trets dos: El mitjó vermell per a lectors de vuit anys o més, que inclou vuit històries curtes del Comissari Llampec, i El Drac Daurat, una història per a lectors de deu anys endavant. Diu Maria Grau que el Comissari Llampec és un personatge simpàtic, viatger, rodonet, afable i ràpid com un llampec a l’hora de resoldre problemes. Són casos senzills, però que fan pensar. Molt estimulants. Una altra col·lecció amb comissari, també d'autor alemany, és la del comissari Dietrich i el seu fill Lukas. Edicions del Pirata publica Pizza a Pisa i un bergant per postres, de Stefan Wilfert, en traducció de Ramon Monton. Diu Grau: 'Lukas té tretze anys i ajuda son pare, però no sempre, a vegades també l'ajuda a caure....' Edicions del Pirata també ha publicat El cangur de gossos, d'Oriol Vergés, amb il·lustracions de Carme Peris, que funciona molt bé (diu Grau), Els contes de l'ordinador, de Maria Grau mateixa, que també és autora de literatura infantil i juvenil, i L'aniversari robat, de Frederic Mayol, amb il·lustracions de Josep Lluís Martínez.

Per a lectors de deu-dotze anys l'editorial Bromera recupera El bosc encantat, de Joles Senell. I en traduccions, Girbés destaca els títols: Quan el Pare Noel va caure del cel, de Cornelia Funke; Lila i el secret dels focs, de Philip Pullman; i sobretot la publicació d'un títol de Cristine Nöstrenger, que fins ara no es trobava en català, Olfacte de detectiu.

En aquesta franja, Lara Toro, de la Galera, ofereix una traducció, Justintime, de Peter Schwindt, primer títol d'una triologia protagonitzada per un noi que viatja en el temps a la recerca dels pares.

Cruïlla brinda el Premi el Vaixell de Vapor 2006, La torre, de Vicenç Villatoro, que ens endinsa en la construcció de la torre Eiffel de París. En la mateixa franja d'edat, l'esperat tercer i darrer volum de literatura fantàstica, Memòries d'Idhun. Panteó, de Laura Gallego. I un títol de llarg recorregut, Enciclopèdia prehistòrica. Taurons, de Robert Sabuda i Matthew Reinhart, de contingut científic i rigorós, segons que diu l'editora, Montse Ingla.

Barcanova també avala un premi, Barcanova de literatura infantil i juvenil, Un petó de mandarina, d'Eulàlia Canal, la història d'un nen que s'enamora d'una nena que acaba d'arribar d'un país en guerra. I per a lectors de la mateixa edat, de deu anys, també ofereix L'incomparable Bredford Banning amb text i il·lustracions de Ximo Cerdà, una història plena d'aventures, acció, sentit de l'humor, que exposa un enigma al final de cada capítol per entrar en el següent.

Literatura juvenil
En l'àmbit juvenil, Bromera acaba de treure un llibre important, diu Joan Carles Girbés: Vent d'Almansa, de Josep Franco. És una novel·la juvenil ambientada al segle XVIII, durant els anys anteriors a la Batalla d'Almansa i fins a la crema de Xàtiva. El llibre es publica quan s’escauen els tres-cents anys de la batalla.

Cruïlla ofereix el Premi Gran Angular, Quan tot comença, de Pere Pons. En Lluc té quinze anys i viu en una cala de pescadors de Mallorca. Aquell estiu arriba la Júlia, una noia argentina que passa les vacances amb la família del seu avi, gent enriquida amb l'estraperlo. Tots dos viuen una història d'amor que ha de superar molts entrebancs.

Una altra col·lecció nova, aquesta de la Galera: 'Les Aventures de la Rita', escrites per Raimon Portell: són novel·les d'aventures que la Rita viu a ciutats i països diferents. En literatura Juvenil Lara Toro també brinda una edició especial de Eragon i Eldest, de Christopher Paolini, coincidint amb l'estrena del film.

Quant a llibres juvenils de no ficció (una de les mancances de la literatura infantil i juvenil, segons Joan Carles Girbés), Bromera publica, dins la col·lecció El Nord, un nou títol dels maniàtics, La veritat sobre les relacions (tot el que volies saber sobre l'amistat i el sexe). Els llibres dels maniàtics d'Aidan Macfarlane & Ann McPherson són, amb diferència, els més venuts de la història de Bromera, amb més de 250.000 exemplars, explica Girbés.

Dins la col·lecció Antaviana de literatura juvenil, Barcanova es fa forta en tres títols: Nit de sang, de Santi Baró, novel·la de capa i espasa ambientada en la Guerra dels Segadors; Kenitra, de Maria Mercè Roca, un llibre protagonitzat per un adolescent que va fins en aquesta ciutat del Marroc per retrobar el seu pare; i La transformació, d'Enric Larreula, novel·la històrica ambientada en la Catalunya del segle XVI, amb cristians, moriscos, jueus.