dimecres, 3 de setembre del 2008

El costum de passar-nos al castellà

Publicat a Català Sempre, el 02.09.2008, per Margarida Cienfuegos

Els catalanoparlants tenim per costum passar-nos al castellà davant d'un interlocutor no-catalanoparlant, o al francès a la Catalunya Nord; aquest costum dóna peu a que el castellà o el francès siguin les llengües vehiculars als territoris de parla catalana. Canviar aquest costum és clau per a assolir-hi la normalitat de l'ús social del català. El català pot ser la llengua vehicular que ens cohesioni a tots els ciutadans dels territoris de parla catalana; que ho sigui, o no, depèn de nosaltres, si utilitzem la llengua catalana per comunicar-nos en tots els àmbits socials ho aconseguirem. Encara que també, el català pot ser la llengua de casa, la de portes endins, la que sols parlem amb parents, amics i coneguts, i aquest és el camí cap a la seva mort. L'arribada de nouvinguts procedents d'arreu del món és una oportunitat per a que el català sigui la llengua vehicular dels territoris de parla catalana, però també és una oportunitat per a que ho sigui el castellà; nosaltres tenim el timó, en cada conversa decidim quina llengua emprem. Si ens comuniquem en català en tot moment i circumstància fem el català visible, útil i necessari; si ens passem al castellà, fem del català una llengua invisible, una llengua de portes endins, una llengua inútil i innecessària.

Fer del català la llengua vehicular, l'instrument clau de cohesió a la nostra societat, és un objectiu que sols els catalanoparlants podem fer realitat. Aconseguir-ho és més fàcil del que t'imagines, i, a més a més, tenim a l'abast l'eina per fer-ho realitat; ens cal que:
- Els que parlem en català, el parléssim en tot moment i circumstància.
- Els que estem aprenent el català, diguéssim als nostres interlocutors quan es passin al castellà, que ens parlin en català.

Canviar un costum no és fàcil; els costums són respostes quasi automàtiques i, si volem canviar-los, hem de posar voluntat i mètode. Una bona estratègia per aconseguir-ho és:
1. Fer el seguiment de quina llengua emprem en les nostres comunicacions durant un parell de setmanes, això ens farà conscients de les vegades que emprem el català i quantes ens passem al castellà. Una taula senzilla de tres columnes ens anirà bé: Comunicació / en català / en castellà
2. Decidir quan començar a parlar sempre en català, fixar-nos un dia
3. Anotar, durant un parell de setmanes, quan hem parlat en català, quan ens hem passat al castellà. La mateixa taula utilitzada en l'apartat 1 ens anirà bé
4. Avaluar, dia a dia, el nostre progrés i els guanys percebuts. Observarem com:
- Cada dia, aconseguim parlar en català en un nombre major de comunicacions
- Persones que inicialment ens parlen en castellà, en continuar parlant-los en català, de vegades, passen a parlar-nos en català.

Anima't a practicar el bon costum de parlar sempre en català! Tots en sortirem guanyant!



Segons informa Oriol López en el comentari que fa a l'article precedent, la versió completa es pot llegir a http://parlemencatala.bloc.cat/, al final de la qual es troba la informació detallada de la repressió de la llengua des de la guerra civil ençà, i el dret reconegut de què gaudeix en l'actualitat.

Practiquem el bon costum de parlar sempre en català!
Parlar en català avui és un dret reconegut!


1 comentari:

prova23 ha dit...

L'article complert Tenim per costum... de M. Cienfuegos el podeu trobar al bloc Parlem en català! a l'adreça: http://parlemencatala.bloc.cat