dimarts, 27 de novembre del 2007

Entrevista a Isabel-Clara Simó

29.11.2007

L'alcoiana Isabel-Clara Simó guanya el Premi de Novel·la
"Ciutat d'Alzira" amb la novel·la El meu germà Pol

L'escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó ha resultat la guanyadora del XIX Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira amb El meu germà Pol, una novel·la impactant sobre les relacions familiars.

Els premis s'han lliurat en el tradicional sopar celebrat a la sala Rex Natura d'Alzira. S'han presentat un total de 163 obres originals.

L’escriptora alcoiana Isabel-Clara Simó veu ampliat el seu currículum amb el Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira.

El Premi de Novel·la Ciutat d'Alzira, dotat enguany excepcionalment amb 36.000 euros, ja que l'edició anterior fou declarada deserta, ha recaigut en Isabel-Clara Simó. El meu germà Pol relata la vida d’un jove de 29 anys que té la síndrome de Down a través de la mirada de la seua germana adolescent, de 12 anys, i transporta el lector a un món ple de contradiccions i tensions familiars per damunt de les quals sempre planeja la tragèdia.

Simó ha declarat: “He escrit El meu germà Pol per una preocupació antiga, la situació dels discapacitats a dins d’una família i les càrregues que això representa per als germans. He intentat no caure en efectes sensiblers, sense amagar els problemes reals que s’hi donen".

No obstant això, tal com explica l’escriptora, la protagonista és la germana menuda que s’encarrega de la seua cura, perquè la mare no sol fer-ho. «És una novel·la dura que, malgrat l’edat de la protagonista, no té la intenció d’ésser juvenil. Descriu les incomprensions d’una família i com sense adonar-se'n pot arribar a ésser cruel. Té molts elements humorístics, però moltes coses dramàtiques», va explicar Clara Simó.

Isabel-Clara Simó (Alcoi, comarca de l'Alcoià, 1943) és escriptora i periodista. Llicenciada en Filosofia i en Periodisme, i doctorada en Filologia Romànica. Com a periodista, va ser directora del setmanari Canigó i col·labora habitualment en diversos mitjans de comunicació. Ha creat en els seus contes i novel·les uns personatges complexos que mantenen relacions conflictives, com La Nati (1991), Raquel (1992), els d'Històries perverses (1992) o els de T'imagines la vida sense ell? (2000).

Ha estat guardonada, entre d'altres, amb el premi Sant Jordi 1993, per La salvatge. Va ser delegada del Llibre del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya. El 1999 és distingida amb la Creu de Sant Jordi, per la seva trajectòria. El recull de relats Dones (1997) ha estat objecte d'una adaptació cinematogràfica, l'any 2000. De publicació més recent són llibres com L'home que volava en el trapezi (2002) o la seua recopilació dels articles al diari Avui, amb el títol En legítima defensa. També s'ha de parlar de l'èxit de crítica i públic de l'obra teatral Còmplices, portada a l'escena per Pep Cortès.

L'any 2001 li és atorgat el premi Andròmina de narrativa pel llibre Hum... Rita!: L'home que ensumava dones, i el 2004 el Premi de la Crítica dels Escriptors Valencians en la modalitat d'assaig, per En legítima defensa.

És membre de l'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana.


Antoni Teruel i Barberà
Alumne de Periodisme Cultural en el Màster d’Assessorament
Lingüístic i Cultura Literària, en l'itinerari d'Empreses Editorials.


SIMÓ, Isabel-Clara (2007): El meu germà Pol, Alzira,
Ed. Bromera (col·lecció L’Eclèctica)

La Balanguera

La intenció d’aquest secció, amb voluntat d’actualització permanent, és posar a l’abast de tothom que vulgui la possibilitat de poder escoltar l’Himne de Mallorca en les versions oficials, així com les que han creat diferents artistes.

Pàgina de catalans

http://www.terra.es/personal/minoves/home.htm

Síndic de Greuges de la Comunitat Valenciana

http://www.gva.es/sdg/default_v.htm