dimecres, 28 de novembre del 2012

Homenatge a Marc Manchano (IES Alcalans, de Montserrat)


Homenatge a Marc Manchano

La comunitat educativa de l’Institut “Alcalans” de Montserrat –Consell Escolar, Claustre de Professorat, Associació de Mares i Pares d’Alumnes, i alumnat en general– va retre homenatge pòstum, com a acte final del curs acadèmic 2011-2012, al malaguanyat director, Marc Manchano i Cardona, company professor, benvolgut i enyorat amb nostàlgia.

L’acte, que va tenir lloc al Gimnàs del Centre el proppassat 29 de juny de 2012, a les 19 hores, acollí una nombrosa concurrència que omplí el local de gom a gom entre autoritats, alumnat, pares, companys i amics de tot arreu.
La labor docent encomiable de Marc Manchano, la promoció altruista de tot un munt d’activitats per dinamitzar el jovent i la cultura de la seua comarca i per consumar la seua vocació, no podia deixar indiferent a ningú després del traspàs que tallà de soca-rel una intensa vida de servei al proisme i que continuarà servint de referent i guia en el record per als que el van conéixer.
Arrere han quedat els laments del seu alumnat per la notícia sobtada de tan greu pèrdua i les pintades als murs del seu Institut en mostra d’estima i respecte; ara, hom sent orgull per haver-lo conegut i per haver pogut gaudir del seu mestratge.

Intervingueren en l’acte diversos companys que lloaren la figura i l’obra de Marc amb sengles parlaments; tot seguit, es lliurà a la vídua i fills un quadre amb la imatge de Marc i un ram de flors que palesava l’estima pel company perdut. Clogué la cerimònia la interpretació del Cant dels ocells, de Pau Casals, pels professors músics del Centre, actualment director i sotsdirector. I per deixar constància permanent del seu record, es va descobrir a l’entrada de la instal·lació que porta el nom que ell va promoure, una placa que reprodueix les seues paraules:
“Vos anime que continueu decidint i actuant. Si camineu recte per la vida, sereu feliços. Ara bé, si vos pareu a descansar o espereu que ho facen altres, difícilment estareu satisfets.” Marc Manchano i Cardona. En record de qui va ser director d’aquest institut des de 2007 fins a 2012.







Curs de Valencià per a adults (IES Alcalans de Montserrat)




CURS DE VALENCIÀ PER A ADULTS 
A L'INSTITUT ALCALANS, DE MONTSERRAT


L’Associació de Mares i Pares d’Alumnes de l’Institut Alcalans, en col·laboració amb la Direcció de l’Institut, organitza un curs gratuït de valencià per als pares o tutors legals de l’alumnat, professorat, alumnat de segon de batxillerat o exalumnes, que començarà inicialment la primera setmana de desembre, i de ple a partir de gener de 2013, previsiblement els dilluns o dimarts, de 18.30 a 20.30 hores.

Depenent del nivell dels inscrits al curs, que comencen de zero o ja iniciats, es tractarà d’aprofundir en els coneixements previs, aprendre’n d’altres interessants de la llengua pròpia de la zona o assolir competències lingüístiques necessàries per a la vida, el treball, ajudar els fills en les tasques escolars o, simplement, per vanitat personal en l’ús de l’idioma.

La metodologia contemplarà el perfil de l'alumnat adult amb una base escassa en la matèria o que necessite reforçar-la. Es dedicarà un temps diari a la conversa formal per al domini oral de la varietat estàndard. Una segona part correspondrà a la teoria lingüística, en què es treballarà la normativa gramatical a partir de quantitat d’exemples i pràctica escrita, des del dictat a l'explicació dels principis que regeixen l'ús culte de la llengua. 

El curs serà gratuït, però qui vulga assistir-hi haurà de formalitzar la inscripció per motius organitzatius comunicant-ho a l’Administració de la Casa de la Cultura (Àngels), a la Biblioteca (Luz), a la Directiva de l’AMPA o a la Direcció o Administració de l’Institut (Maria José).