dijous, 10 de juliol del 2008

La festa de sant Cristòfol

Sant Cristòfol és conegut fonamentalment, en l'actualitat, com a patró dels automobilistes i protector de tots els qui viatgen. Aquesta és, però, una atribució força contemporània.

Segons la tradició cristiana, sant Cristòfol era un gegant que ajudava als viatgers a travessar un riu. Una nit, ajudà a travessar un nen i es veié en grans dificultats per aconseguir-ho.

El sant és habitualment representat com un gegant amb el nen Jesús assegut a la seva espatlla esquerra, i sostenint amb la mà dreta un arbre amb tot el brancatge que li fa de bastó.

La vinculació del sant a l'aigua, arreu de Catalunya, el situa com un dels protectors d'aquells que s'hi han de moure, sobretot al mar. Un costum prou generalitzat era començar la temporada de banys el dia 10 de juliol, perquè això assegurava la protecció del sant contra el perill d'ofergament, especialment si s'entrava a l'aigua al punt del migdia. Però també hi ha pobles on es creia que el dia de Sant Cristòfol sempre s'ofegava algú, com una mena de tribut que el mar es reclamava.

La festa comptava també amb el seu costumari en les poblacions d'interior. Amb pràctiques com tirar nou palets o còdols a l'aigua d'un riu, tot resant una oració, o –tal com succeeix per Sant Joan– remullar la gent que passa pels carrers. O anar-se a banyar al riu, travessar riuets i torrents amb els peus descalços, sobretot les mares amb els fills en braços, com a pràctica curativa.

Contra el vent (Fina Sasalderrey, Ed. Bromera)

Andreu té problemes a casa i a classe. Per Internet coneixerà una jove de la seua edat, en qui trobarà l’amistat vertadera, que l’ajuda a superar-ho tot

Hi ha hagut massa coses que no han anat bé per a Andreu en els tres anys que ha passat a l’institut, on ni tan sols podia refugiar-se als serveis per a agafar alé.

Els descansos estaven dominats per Hèctor i Raül, dos pinxos clandestins que els feien la vida impossible, a ell i a la seua companya Halima.

Afortunadament, a casa, on també es vivien temps difícils, pot superar els seus problemes en fer-se càrrec dels ocells del seu avi i parlant pel xat amb la Coloma, una amiga cibernètica que l’ajuda a descobrir que paga la pena confiar en la gent.

SimSol (Les estacions astronòmiques. El camí diari del Sol aparent)

SimSol és una eina amb la que els alumnes poden "observar" la translació de la Terra i "veure" els seus efectes segons la Latitud de l'observador, pel que fa a les estacions astronòmiques, a la durada de les hores diürnes i nocturnes i a l'altura del sol aparent al migdia.

Tot i que està adaptat al nivell de primera etapa de l'ESO, SimSol és perfectament vàlid per refrescar conceptes sobre el sistema Sol-Terra en nivells d'estudi superiors.

Recursos TIC per a les Ciències Socials

Directori de recursos TIC organitzat segons els continguts de fets, conceptes i sistemes conceptuals del currículum de Ciències Socials de l'ESO: Geografia i Història.