dimecres, 13 de febrer del 2008

Benet de Montgarran o el naixement de les Ardenes (Olivier Hecquet, Bèlgica)

Temps era temps, Benet de Montgarran regnava a les terres de Namur, el castell del qual, encastat dins la roca d'un alt turó, dominava des de les torres tota la dàrsena de la Meuse.
Llavors les Ardenes encara no existien; vet aquí que aquesta història parlarà del seu naixement.
Benet de Montgarran tenia les terres més belles del país, els boscos farcits de caça i, per la seva bondat natural, mai no va abusar del seu dret senyorial damunt les gents de les seves terres. Era estimat pels serfs i pels pagesos, fins i tot, es podria assegurar que en trenta milles a la rodona no hi havia cap país més pròsper i plàcid, on s'organitzaven festes i torneigs, i sempre la cervesa hi corria a dojo.
No cal dir que va tardar poc a sorgir l'enveja dels senyors veïns envers Benet i les meravelles del seu país. Les seves collites eren menys riques i la seva caça menys abundant de bestiar i volateria. Malgrat tot, estaven massa ocupats a guerrejar entre ells i preferien deixar Benet en pau.
Hi havia un altre personatge que estava força descontent de la joia que envoltava Benet i el seu poble. Aquest, mestre dels maleficis, fort com cent homes i alt com una muntanya, ple de tanta maldat com el Senyor de bondat, era el diable.
Després d'una llarga nit de deu anys, el diable va sortir de les tenebres i des d'una gruta va contemplar la terra. Per arreu les gents es barallaven, es mataven, cremaven les cases i les collites es perdien. El diable estava tranquil, l'home feia el mal sense la seva ajuda, era hora de tornar a dormi$r.
De sobte, la seva mirada va topar amb la dàrsena de la Meuse, i les belles terres i el castell de Benoit, que dibuixava les seves torres al cel. Va veure les gents dansar i gaudir, i les collites que creixien impacientment als camps.
Des d'aquell moment, realment enfadat, gairebé embogit, va proposar-se acabar amb tot allò que havia vist. Va enviar-hi bruixots, dimonis, llops ferotges i totes aquelles bèsties dolentes i diabòliques que va trobar per envair i destruir les terres de Benet. Segur de la seva victòria es tornà a atrinxerar, més calmat, dins les tenebres.
Els bruixots llançaren maleficis damunt les collites, els llops sovintejaren els llogarets, les bèsties ferotges devoraren els nens dels pagesos, els dimonis van inundar el país amb tempestes i després el van castigar amb dies de sequera fins que tan sols hi va quedar la por, la fam i la desolació.
Benet de Montgarran veia declinar, poc a poc, la prosperitat del seu país; la gent se sentia trista i sense joia i les terres esdevenien cada cop més pobres. És en aquell moment quan decideix organitzar batudes al bosc per caçar les bèsties ferotges, atrapar els bruixots i cremar els seus caus, i ajudat per màgics bons, amb els seus poders, va aconseguir fer fugir els dimonis i les bèsties malfactores.
Aviat van desaparèixer del país totes les plagues, i de mica en mica, van tornar la tranquil·litat i la joia perdudes.
Dos anys després el diable es va despertar per contemplar la seva obra destructiva damunt el domini de Benet. La seva sorpresa va ser gran en tornar a veure un poble feliç, amb granges farcides de riques collites i el castell de Benet que continuava imponent dominant la plana. Traient fum pels queixals i més decidit que mai a acabar amb aquell petit paradís, va imaginar una nova estratègia per fer que d'una vegada i per sempre hi regnés el mal.
Una nit, es va esmunyir hàbilment dins els somnis d'un senyor veí de Benet i li suggerí conquerir aquelles belles terres.
Enlluernat per aquella brillant idea i per la victòria que el diable li havia fet somniar, el senyor muntà un gran exèrcit decidit a envair les terres veïnes.
Aviat van arribar a les portes d'aquell fantàstic territori els soldats i el seu senyor. Benet, en veure-ho, va fer venir tot el poble per refugiar-lo als soterranis i grutes amagades dins el turó on s'enlairava el seu castell. Tothom hi anava carregat de blat i d'animals per poder subsistir un segle sencer.
Un cop dins d'aquelles terres, el senyor enemic va trobar totes les cases buides, els pagesos havien desaparegut i el silenci, trencat pel lleu murmuri del vent, era l'únic habitant del poble. En adonar-se de la situació, va optar per anar directament al castell i allà va dirigir les seves tropes.
Però Benet estava protegit per la Meuse, aquell turó alt i escarpat. El castell no tenia cap més accés que el pont llevadís, completament aixecat. Així, malgrat els esforços i totes les seves armes, el senyor enemic no va poder entrar mai al castell per envair-lo. Aleshores va decidir assetjar-lo i va instal·lar el seu campament al voltant del turó. El que ell no sospitava és que Benet estava sobrat de provisions i sis mesos més tard encara no s'havia rendit.
Avorrit de la situació, Benet va enviar un home a l' exterior amb una missió: fer-se passar per un servent del senyor assetjador i, mostrant-li un gran neguit i una forta inquietud, donant-li un missatge urgent: estaven atacant les seves terres! Havia de tornar-hi el més ràpidament possible.
Tal dit, tal fet. En tres dies, el senyor, patint per la integritat del seu castell, va aixecar el setge i el campament i va abandonar el país de Benet de Montgarran.
Quan va arribar a casa seva es va adonar de la jugada d'en Benet, però no va tenir esma de tornar-lo a atacar.
Les terres de Namur van retrobar la pau, les granges sobreeixien de bones collites i la gent no parava de festejar-ho.
Dos anys després, el diable sortí de la seva llarga nit i de les profunditats de la terra per veure si definitivament regnava la desgràcia a les terres de Benet. Però encara va veure un poble feliç.
Aquest cop, realment fora de si, va decidir destruir aquell paradís amb les seves pròpies mans. Va anar a cercar una roca immensa dels fons del mar, que era dues vegades més alta que ell. Se la va carregar a l'esquena i va partir cap a les terres de Namur. Va caminar dos dies i dues nits amb el farcell al cim, va travessar Europa, de Portugal fins a França, i aviat va arribar al país de Benet.
Aquest, avisat per un màgic que el diable venia decidit a destruir el seu castell i el seu país, va buscar amb astúcia la solució per evitar aquell desastre. A la fi la va trobar: va acumular totes les sabates més velles i destrossades de les soles que va poder aconseguir del seu poble i vestit amb parracs, com si d'un pobre viatger es tractés, va anar a la recerca del diable.
Va caminar llargues hores fins que el va trobar, sufocat, mort de fatiga i amb els peus enfonsats sota la gran roca.
Com va poder va demanar a Benet, prenent-lo per un simple viatger:
- Queden molt lluny les terres de Benet de Montgarran?
- No es pot imaginar quant! Va dir aclaparat en Benet. Mireu, jo vinc d'allà i ja he gastat totes aquestes sabates!
El diable va quedar abatut. Va renunciar al seu projecte destructor per tornar a la profunditat de les tenebres, deixant allà la pedra immensa, que va rodar per terra fent un gran soroll.

Després d'aquell dia, Benet de Montgarran no va haver de patir pels atacs de ningú i va viure en pau a les seves terres. Pel que fa a la roca que havia de destruir el seu domini, encara avui dia resta allí, on han crescut boscos espessos. Són els que ara es coneixen com els boscos de les Ardenes.

FI.

Localització d'errades

EXERCICIS DE LOCALITZACIÓ D’ERRADES


Subratlle els errors que trobe i corregisca’ls:

0001

Van treballar tot el dia per que volien acabar prompte la faena i anar a sopar al restaurant.

0002

Van treballar tot el dia per que volien acabar prompte la faena i anar a sopar al restaurant.

0003

El meu germà estudia en un col·legi que hi ha als afores de la ciutat, on és precís anar d’uniforme.

0004

Els atracadors del banc no van tardar gens en obrir la caixa de cabals i arreplegar en una saca tots els diners que hi havia.

0005

Segons la nota que hi ha al tauler d’anuncis de la Facultat de Geografia e Història de la Universitat d’Alacant, la setmana que ve s’obri el període de matrícula.

0006

La tenda en la que treballa la teua germana té unes rebaixes d’estiu molt interessants.

0007

Durant les vacacions m’alce tard i faig un poc de gimnàstica; m’aprofite del fet que no tinc que anar a treballar.

0008

El dormir massa durant el dia ha fet que estiguera espavilat fins a les tres de la matinada, i per això he pogut acabar de llegir el llibre que em vas deixar.

0009

Durant les vacacions visitaren no solament Atenes si no tot Grècia, les illes incloses.

0010

He escoltat al conferenciant atentament, i ara faré un resum de la conferència.

0011

No sé que m’ha passat: m’he embolicat quan m’ha ensenyat tants ordinadors, i no sabia quin em faria més paper.

0012

Quan arribàrem ja havia començat la conferència i no li vam poder dir res, però per la cara que feia devia d’estar molt enfadat.

0013

Li he dit que si continua així acabarà mal, perquè les persones han de prendre’s les coses d’una manera més tranquil·la.

0014

Ahir vaig vore la pel·lícula de la que m’havies parlat tan bé, i la veritat és que em va paréixer molt avorrida.

0015

Marta i jo ens coneixem des de que érem menudes, perquè vivíem al mateix barri i anàvem juntes a l’escola.

0016

No sé perquè s’ha posat així, al cap i a la fi només li ho déiem de broma.

0017

La policia el va culpar del delicte, però prompte es va saber que l’autor del crim no havia sigut ell, si no un veí de la víctima.

0018

Si volem que la faena que ens van encarregar estiga feta a temps, tindrem que treballar de valent tota la setmana, dissabtes i diumenges inclosos.

0019

Volia fer una coca, però acabe de comprovar que no em queda res de farina: no tindré més remei que anar a la tenda i comprar-ne.

0020

Vaig haver de buscar la paraula en el diccionari, per que no estava segur de com s’havia d’escriure.

0021

De la seua obra pòstuma es desprén que al final de la seua vida deixà de creure en els ideals pels que tant s’havia sacrificat.

0022

És un personatge del que tots parlen perquè ha creat una gran polèmica.

0023

Degut a la falta d’activitat, no paren de parlar d’uns i d’altres.

0024

Esta és la pintura que ha portat l’Andreu i amb la que hem pintat tota la casa.

0025

No et queixes més, que no val la pena. Si tens que fer-ho, fes-ho, no ho deixes per a dilluns, que serà pitjor.

0026

A tot estirar, et puc pagar per la moto només de cinquanta-cinc mil pessetes.

0027

No estic segur de que acudisca a les proves d’entrenament, però per si de cas prepara-li l’equip.

0028

Si vols aprovar l’oposició és precís que estudies molt i que no et poses nerviós.

0029

El vindre tant matí no significa que sigues el primer de la llista.

0030

Les raons per les que l’han elegida presidenta de la junta són evidents.

0031

Aquelles companyes amb les quals anava el teu germà deuen de ser les que se’n van de viatge amb ell.

0032

Si no vens puntual, és precís que no tinguen en compte les teues opinions. No estàs demostrant ser una persona seriosa en el teu treball.

0033

La veritat és que no ho he preguntat, però crec que acabaré el curs dins de tres setmanes.

0034

Devien ser les dotze en punt quant va arribar el teu germà, ho sé perquè estava a punt de posar el dinar al foc.

0035

Jo no m’ho explique, però aparcant com aparques cada dia t’exposes a què et posen més d’una multa.

0036

He sentit comentaris respecte d’això i crec que degueren aprovar les dos a l’hora perquè se n’han anat a viure al mateix poble i no he tornat a saber res d’elles.

0037

El panorama actual és una hàbil teranyina que convertix eixa organització no en un receptor, si no en dispensador de carnets de bona conducta.

0038

Han anunciat que en els pròxims mesos estaran disposats a ampliar el mapa dels espais naturals pels que es caracteritza esta comarca.

0039

Si volgueres que fera eixa carrera hi hauria que preparar-lo millor en determinades assignatures específiques per tal que aprovara sense dificultat.

0040

El cap de l’empresa va morir i no tenia fills, i encara que tenia nebots, com que es van portar molt mal amb ell, no els va deixar ni un duro.

0041

L’últim dia que vaig parlar amb ell estava buscant desesperadament al seu gendre perquè l’acompanyara a l’advocat i li arreglara uns papers de l’empresa.

0042

Tindries que anar a la consulta del metge abans de què et poses pitjor.

0043

Víctor tenia intuïció i era un home perseverant que feia les coses poc a poc. Però com que no tenia una ment cultivada, errava contínuament; per suposat que esta mancança no entelava l’estima que els seus superiors li professaven.

0044

Marta i jo quan vam organitzar l’excursió als Pirineus contractàrem al guia de l’agència perquè es coneix les muntanyes com si foren sa casa.

0045

Diu Pere que a qui li toque fer el sopar que comence ja, si no en comptes d’arribar a la sessió de la nit, arribarem a la sessió de la matinada.

0046

El fill de Clara porta anant a l’acadèmia d’anglés quatre anys i, a pesar d’això, encara no sap escriure’l bé. Però no li digues res que tot s’ho pren a mal.

0047

El senyor Corbera és una persona molt ocupada, però pot ser vinga al sopar de dissabte que ve, sempre i quan el convides amb una setmana de temps.

0048

M’ha agradat molt la redacció que ha fet Maria sobre els hàbits alimentaris actuals; en quant a la teua redacció, la llegiré demà.

0049

El Govern va a publicar enguany un decret per a regular l’horari d’estiu dels comerços, bars, restaurants i discoteques.

0050

L’obra de teatre que van representar dissabte passat era massa complicada per a que l'entengueren els xiquets del teu col·legi.

0051

El cotxe que t’has comprat té avantatges e inconvenients: és bo per a la ciutat perquè és xicotet i pots aparcar en qualsevol lloc, però el maleter té poca cabuda.

0052

Hem visitat la galeria d’art contemporani en la que ha exposat la teua germana i ens ha agradat molt.

0053

No podem vore la televisió des de que l’aire va trencar l’antena; però la veritat és que ara aprofitem més el temps i podem fer altres coses que també ens agraden.

0054

No entenc el per què del teu comportament: si vols anar a la festa encara estàs a temps, però no faces mala cara.

0055

Deuen de ser milionaris, perquè tenen una casa impressionant i no paren de viatjar.

0056

A causa de la vaga de trens, els teus amics no vindran a dinar, si no a sopar.

0057

La teua novel·la ha sigut un gran èxit per què està molt ben escrita i l’argument és molt interessant.

0058

L’article al que et refereixes està ben redactat, però li falta rigor científic.
0059

L’edifici que fa cantó és la tenda on hem comprat els mobles del menjador i del dormitori. Els mobles del rebedor tindran que esperar fins que estalviem més diners.

0060

Hem fet el que volies i hem anat a la muntanya de vacacions. Per això no comprenc el per què de la teua actitud tan negativa.

0061

M’he sentit defraudat pel teu comportament totalment inadmissible e inadequat a l’hora de treballar en equip.

0062

Desde que treballes d’infermera en aquell centre de salut t’has tornat més comprensiva i més condescendent.

0063

L’alcalde es complau en convidar els veïns del poble a la inauguració del centre musical, que tindrà lloc el dia 3 de març, a les 20 hores.

0064

El conegut refrany que diu: “tot es veu del color del vidre amb el que es mira”, és ben cert.

0065

Recorda que, quan vingues de treballar, hem d’anar a visitar a la teua cosina.

0066

A l’acadèmia de ball en la que treballa el teu germà posen una música completament passada de moda.

0067

La comitiva no arribà a l’ajuntament a les dotze del matí, com estava previst, si no a les dotze i mitja, a causa del trànsit que hi havia a l’entrada de la ciutat.

0068

Estava disgustat perquè pensava que l’examen li havia eixit molt mal, però a pesar de tot ha tret una bona nota.

0069

Abans érem molt amics, però des de que vam tindre aquella discussió tan forta a penes ens parlem.

0070

Havia dit que faria paella per a dinar i ara he vist que no em queda res d’arròs. Podries deixar-me’n un quilo?

0071

Després d’escoltar els vostres arguments no he canviat d’opinió, si no que em reafirme encara més en tot el que he dit abans.

0072

La xica a la que et referixes és amiga de la meua germana des de fa molts anys.

0073

No sé a quina hora arribàrem a l’hotel perquè no portava rellotge, però crec que, poc més o menys, serien les set.

0074

No ens ha volgut dir perquè no va vindre a la festa, però tots sospitem que estava enfadat per tot el que va passar anit.

0075

Em feia molta il·lusió anar a la festa que organitza l’associació; però justament demà tinc que portar el meu fill a la consulta del pediatre.

0076

En la vida hi ha adversitats contra les que no podem lluitar; per tant, cal superar-les tan bé com siga possible a mesura que es vagen presentant.

0077

La casa ens agrada molt, però si ens decidim a comprar-la haurem de demanar un préstec, per què, encara que tenim diners estalviats, no en tenim prou.

0078

Ha perdut les amistats a les que confiava els seus problemes i s’ha quedat a soles.

0079

Va girar-se un peu, havent-lo d’acompanyar nosaltres a casa.

0080

No sé per quina raó no ho va fer si no costava gens de fer, sobretot si tenim en compte que no treballava.

0081

Potser que em concedisquen la llibertat provisional; m’han dit que m’ho notificaran d’ací a un mes.

0082

El secret consisteix en vigilar els xicotets detalls i no deixar que el temps trenque l’encant.

0083

Aquell grupet passa el dia fent comentaris sobre els privilegis dels altres, però ells aspiren a què els concedisquen els privilegis a ells.

0084

Este és un problema del que molts fugen, però nosaltres tenim que solucionar-lo d’una manera ràpida i eficaç.

0085

Aquell any vam celebrar l’aniversari de Joan. La primera vegada que el vaig vore deuria de ser quan tenia quinze anys.

0086

Per a què la policia sabera quin peu calça tota aquella colla, li van enviar una relació detallada de les seues malifetes.

0087

El president va rebre als delegats i compromissaris després de la reunió de caps de govern europeu.

0088

T’acompanyaré al quiosc, però recorda que quan siguen les huit hi ha que entrar a l’aula.

0089

L’empresa en que treballa la meua germana està situada als afores de la ciutat.

0090

No tardaré gens en comprovar el nivell de l’oli del cotxe i ens en podrem anar.

0091

M’han preguntat si el tercer examen de les oposicions és voluntari u obligatori, i no he sabut què respondre.

0092

Aquella nit no podia dormir, devia de ser el soroll tan fort del vent.

0093

El menjar massa ha fet que caiguera malalta i no poguera anar a la faena.

0094

Hem quedat el dijous que ve per anar a la platja i divendres que ve per anar al camp.

0095

No sé perquè m’esperava hui. Jo li vaig dir: aniré la setmana que ve.

0096

El llibre del que parlàvem és l’obra capital d’un escriptor nord-americà famós per les seues novel·les.

0097

No sabria dir-te el per què, però no m’agrada viure a les zones on predominen les instal·lacions esportives.

0098

No és precís que vingues, ja ens apanyarem nosaltres mateixos consultant el llibre d’instruccions de l’aparell elèctric.

0099

En quant a la teua proposta, la trobe interessant; però crec que hauries d’informar el director abans de fer res.

0100

Des de que el teu veí s’ha posat a treballar, no l’hem tornat a veure jugar al futbol.

0101

No ho negue, si no que em reafirme en el que he dit abans.

0102

No digues bestieses. Ja t’he dit mil vegades que fins a arribar a esta última part, el camí està ple de revoltes. La màquina necessita un conductor i tinc que ser jo.

0103

La suor recorria el seu cos en xicotetes cascades que amenaçaven amb amerar-li la camisa, els pantalons i les botes.

0104

Parlava amb veu alta, quasi cridant, a fi que no quedara ni el més mínim dubte sobre les seues intencions. A pesar d’això, el que deia no era absolutament cert.

0105

El periòdic publicava la notícia de què la policia va detindre un camió transportant café de contraban. Els responsables de la companyia han negat la participació en els fets.

0106

Els mobles pels que has pagat tants diners no m’agraden. Els que hi havia a la botiga de davant de casa eren més bonics i més barats.

0107

Empar està molt enfadada amb tu. Diu que no suportes les bromes, i que no li ha agradat res com has reaccionat davant dels convidats.

0108

Els metges han recomanat a Pere que ingresse a la seua filla en una clínica psiquiàtrica dels Estats Units, ja que allí les investigacions estan molt més avançades que ací.

0109

Raquel m’ha ensenyat les fotografies del seu germà que viu a Mali i, per l’aspecte que té, m’ha paregut que serà una bona persona.

0110

La nit de l’estrena, el teatre estava ple de gom a gom i el públic comentava l’ultima extravagància del director. Quan apagaren els llums, el director va eixir a saludar. Llavors regnà el silenci i tot el món es va callar.

0111

Segons la psiquiatria, tot el desenrotllament de la vida consistix en perdre coses i enfrontar-se a unes altres de noves, i este desenrotllament pot ser progressiu o regressiu.

0112

Hi ha que fer estos informes urgentment.

0113

El ball de disfassos del meu poble és molt popular.

0114

Als xiquets els agraden molt les adivinances.

0115

Per la cara que té, serà una bona persona.

0116

Demà possiblement faran una bona pel·lícula.

0117

Per al meu aniversari m’han regalat un frasco de colònia.

0118

Teniu que estudiar si voleu aprovar.

0119

M’agraden els passacalles de les festes del poble.

0120

No te dónes compte que no vull saber res de tu?

0121

Els folletos del teatre estan escrits en valencià.

0122

Si voleu que vos facen cas, hi ha que complir la llei.

0123

He anat al mecànic i ja li he dit que el cotxe té que estar reparat i net demà de matí perquè ens fa moltíssima falta.

0124

Tenia por de que se n’anaren massa prompte i per això els va fer un llarg discurs.

0125

No sé perquè, però crec que hui tindrem una visita inesperada que ens portarà la documentació que vam sol·licitar la setmana passada.

0126

El meu amic Pere és un amant de la cultura africana i sempre que pot visita aquell continent. Si vols informació sobre el tema ell ha visitat pràcticament tota Àfrica.

0127

Ja sé que has patit molt, el silenciar els fets no soluciona res.

0128

Per la manera de vestir i les declaracions que ha fet en televisió deu de ser molt alegre i divertida.

0129

L’oficina que vas visitar el mes passat no és la meua si no la de la meua germana.

0130

El notari i el client arribaren a l’hora a la mateixa conclusió i després van firmar el contracte.

0131

Va patir un greu accident, trencant-se la cama i la clavícula.

0132

Joan i jo som amics des de que érem xicotets i anàvem junts a escola, però ara fa molt de temps que no ens veiem.

0133

Han tallat la carretera per la que passem sempre que venim del poble, i ara haurem de buscar alguna ruta alternativa per a tornar a casa.

0134

No sé perquè ha tardat tant, per què quan he anat a buscar-la ja estava quasi preparada per a eixir.

0135

Com que no portava rellotge no podia saber quina hora era, però per la posició del Sol vaig pensar que no devia ser molt tard.

0136

L’hotel en el que ens allotjàrem en París tenia totes les comoditats imaginables i, a més a més, estava molt ben situat.

0137

Si et trobes tan mal com dius, tens que anar a fer-te una revisió mèdica tan prompte com siga possible.

0138

La xica que ha vingut a demanar faena no és la que tu coneixes de quan anaves a l’institut, si no la seua germana xicoteta.

0139

Durant aquells anys, l’amenaça d’una nova guerra planava sobre tot Europa.

0140

Es tracta de dificultats de les que no podem fugir; per tant, haurem d’encarar-les de la millor manera possible.

0141

Havent-se emés un informe favorable sobre el projecte, la seua aprovació ja depén exclusivament del Govern.

0142

No paraven de discutir i de contar-se coses fins que els vaig cridar l’atenció perquè no em deixaven escoltar al conferenciant.

0143

He arribat a temps perquè el tren amb el que viatjava anava molt de pressa i no feia parades.

0144

Ara que parles de Joan, la veritat és que no el veig des de fa molt de temps, en concret, des de que estic vivint a Alacant.

0145

El meu cunyat s’ha encabotat en aconseguir eixe lloc de treball i al remat l’aconseguirà perquè és una persona molt constant.

0146

Després del teu esforç i d’estudiar tant deus d’estar molt content del resultat dels exàmens.

0147

Demà és el seu aniversari i vull regalar-li aquell llibre que vam vore que les tapes eren de color taronja.

0148

Si vols que et diga la veritat, jo això no ho negue si no que em referme en les declaracions que acaba de dir l’interlocutor del programa.

0149

Marta s’ho ha pres molt malament, a lo millor li ho tenies que haver dit d’una altra manera.

0150

S’ha comprat una ferramenta i el pobre no sap per a què servix.

0151

Els vaig dir que no era precís que m’acompanyaren a la reunió, però ells van insistir i, finalment, van vindre.

0152

S’havia acabat el curs, i per tant, llevat d’alguna ocasió aïllada en la que mon pare s’encabotava perquè repassara la lliçó, començaven les vacacions.

0153

Ernest, obsessionat en conéixer el pintor, es va assabentar que Carles, que estudiava Belles Arts, l’havia visitat uns dies abans.

0154

Nosaltres partim de la base de què els equips si són mixtos millor. Després de tants anys treballant amb la jovenalla veus que hi ha xiquetes més fortes que molts xiquets.

0155
Aquella batalla va ser molt cruenta, les tropes atacaren violentament l’enemic, aconseguint fer-lo recular huit quilòmetres. No obstant això, perderen la guerra.

0156

La porta del balcó estava oberta i es va imaginar que l’home devia d’haver tornat de la ciutat. No s’ho va pensar més i va entrar a visitar-lo.

0157

Els professors d’Educació Física de les escoles estan també molt il·lusionats en esta iniciativa. De segur que açò servirà per a captar més alumnes.

0158

Sempre que hi ha un homicidi d’estes característiques, tots els psicòpates de la ciutat se’n declaren autors; però si vol que acceptem la seua confessió tindrà que provar els fets.

0159

Es va sorprendre gratament quan va vore, en aquella competició d’elit, als companys als qui ell mateix havia ensenyat a nadar en el club del poble.

0160

He escoltat la predicció del temps per la ràdio i han dit que demà plourà en València i que les comarques interiors tindran sol.

0161

He parlat amb Núria i m’ha comentat que podrà pagar el rebut sinó li costa més de trenta mil pessetes. Li he dit que tu tenies diners.

0162

Duia alguns minuts repetint-se a si mateix que no n’hi havia cap raó per a sentir-se intranquil, però per la memòria s’obstinava en enviar-li records que tiraven per terra el seu esforç.

0163

Anit en la reunió ens van mostrar aquells segells extraordinaris pels que s’interessen els col·leccionistes més aficionats.

0164

Després d’escoltar tot el relat vaig pensar que allò era lo pitjor que li podia haver passat després de molts anys de treball i d’investigació.

0165

Deixaràs el llibre a Marc per a què el llija; si no te’l torna, no li’n deixaràs cap més.

0166
El xiquet de Robert no feia més que plorar perquè corrent darrere del seu gat ha entropessat i ha caigut damunt de l’animalet.

0167

Les petges eren molt recents, un senyal inequívoc de que el tigre acabava de passar per allí.

0168

L’alleujament li va arribar poc a poc a mesura que l’aire li omplia els pulmons. Immediatament es va eixugar les mans a fi que la suor no li jugara una mala passada.

0169

Vivia retirat lluny del seu país d’origen i desde que li van confiscar els quadros no havia tornat a pintar ni a exposar en cap galeria.

0170

El patinador es movia per la pista de gel suau i lentament amb moviments d’una gran elegància i precisió.

0171

Durant l'última mitja hora els caçadors tenien que prescindir totalment de la paraula, usant el gest com a única forma de comunicació.

0172

Estos documents, en els que he trobat coses interessants, provenen de l’arxiu parroquial.

0173

Atacaren violentament a l’enemic, aconseguint fer-lo recular huit quilòmetres.

0174

Ens va encomanar una faena no gens fàcil de fer ja que la directora és un os dur de rosegar.

0175

Emili va treballar durant un cert temps com administrador de les finques del marqués.

0176

Aquella família és molt agarrada, solament pensa en fer diners i acumular sense mida.

0177

Estos xiquets són uns consentits; han viscut sempre amb sa mare i sa tia, i s’han acostumat a què els ho facen tot.

0178

Avel·lí es manté fidel a la causa per a la que es va sacrificar i va perdre els millors anys de la seua vida.

0179

Deurien de ser les deu quan ell va arribar i va preguntar pels forasters que havien llogat la casa del costat, senyor inspector.

0180

L’enviaran a la muntanya per a què es refaça de la pneumònia que va patir l’hivern passat.

0181

Hui arribe tard: encara tinc que comprar el dinar, fer-lo i passar a arreplegar la xiqueta a l’escola.

0182

La matrícula per als balls de saló s’obrirà a mitjan estiu, concretament del 17 de juliol fins al 15 d’agost. Apunteu-vos-hi!

0183

Ja ha arribat l’hora de pensar en les vacacions! Sorprenga als que més estima amb un regal redó perquè s’ho mereixen.

0184

En este banc vosté té crèdit. Només per ser client, pot disposar de 25.500 euros en el moment en el que els necessite. L’ajudem a fer realitat els seus somnis.

0185

El dia de Sant Antoni, patró dels animals, els veïns de Vilafranca es concentren en carregar els troncs fins a la plaça del pobl.

0186

Des de que naixem fins que madurem, la grandària del cervell es quadruplica i la configuració queda influïda de manera significativa per les experiències i els estímuls de l’entorn social, sobretot durant els primers quinze anys.

0187

Paracels, metge i científic suís que va viatjar per tota Europa i per l’Orient, va ser un autèntic pioner, reconegut com a tal per la moderna ciència mèdica.

0188

Si tenim en compte els resultats que han obtingut en les eleccions, deuen estar molt satisfets. És necessari, però, que facen un gran esforç a l’hora d’aplicar les propostes electorals, doncs no serà fàcil dur-les a terme.

0189

En l’actualitat els sentiments d’aprensió, dubte i por semblen haver-se convertit en ingredients permanents de la vida. És precís conrear la capacitat de superació.

0190

Abans de l’actuació, la soprano va exgir que en el seu camerino hi haguera aire condicionat. L’empresa que gestionava l’espectacle ho va fer molt mal, perquè no considerà la seua petició.

0191

Els recursos per a aprendre a destriar les idees supèrflues de les que són importants els hem de tindre presents a l’hora de redactar.

0192

Hi ha que dir que les treballadores socials del nostre consistori cada dia treballen més. D’haver sabut que estaven molestes per eixa situació hauríem estudiat una nova normativa que fixara un salari nou.

0193

Xe! A Ontinyent fan un embotit exquisit, potser que no n’haja tastat mai de tan saborós, tot i que sóc conscient que n’hi ha d’excel·lents.

0194

Que et fa mal la panxa? Doncs haurem d’anar a la consulta del metge per a què et faça una revisió mèdica amb les proves corresponents.

0195

Del viatge, n’estic totalment satisfet. Recorde que vam visitar un poble mig abandonat en el que, a la primeria del segle, van rodar una pel·lícula que va guanyar un premi prestigiós.

0196

Els nostres fills deuen de tindre la música molt forta perquè no contesten al telèfon, o tal volta han eixit a passejar una estoneta.

0197

Tanca el televisor ara mateix! T’he dit unes quantes vegades que cada matí prengues el got de llet per a desdejunar i no t’entretingues gens. Calla, per favor!

0198

Has d’estudiar fins al tema 25 inclusive. No oblides de repassar també els apunts de les pràctiques, doncs és molt probable que et facen alguna pregunta d’eixa matèria.

0199

Segons els informes militars, esta regió no va ser sobrevolada per cap bombarder ni per cap altre avió en aquell moment, és a dir, cap a les deu del matí del dia 7 de novembre de 1944.

0200

La nostra intenció no ha sigut fer un recull exhaustiu de plats, si no contribuir, encara que siga modestament, al coneixement de la nostra cuina, que és una expressió de la nostra cultura.

El guionet

EL GUIONET

USOS

A més del guionet que ja hem vist en la síl·laba, cal tenir present que aquest signe s’empra també per a unir dues paraules originàriament distintes, però unides sintàcticament i semànticament. L’usem en els següents casos:

Aplecs de verb + pronom feble (quan un pronom feble va darrere del verb, si cal utilitzar la forma plena del pronom, ens valdrem del guionet): dóna-li’n, mengeu-vos-la, demanant-li-la, pensa-t’ho.
Els numerals compostos duen guionet entre les desenes i les unitats i entre les unitats i les centenes (duc): vint-i-set, quaranta-dos, dues-centes, trenta-dosé, cinc-centé....
Però vuitcentisme, noucentisme.......
En els compostos en què figura el nom d’un punt cardinal: nord-est, sud-oest, nord-nord-est, sud-americà, sud-africà, nord-atlàntic.
Amb l’adverbi no usat com a prefix quan el segon element és un substantiu.
No-: no-agressió, no-alineament, no-existència, no-intervenció, no-violència, no-res.
Però no res (quan té el valor de “cosa insignificant” o “en un instant”: T’enfades per no res. Torne en un no res).
En les onomatopeies i repeticions del tipus:
xino-xano tam-tam ping-pong
ziga-zaga xiu-xiu nyam-nyam
a corre-cuita tic-tac cloc-cloc
a mata-degolla corre-corrents gori-gori
En els compostos formats per dos mots en què concórreguen les següents característiques:
A) que el primer component acaba en vocal i el segon comença per x, r o s (XeReSa):
X: cara-xuclat, escura-xemeneies, para-xocs, Torre-xiva.
R: barba-roig, busca-raons, costa-riqueny, guarda-roba, malva-rosa, nou-ric, Riba-roja, Vila-real.
S: cul-de-sac, esclata-sang, espanta-sogres, gira-sol, mata-segells, para-sol, penya-segat, poca-solta.

B) l’aglutinant dels dos elements pot induir a lectures errònies o dificultar la interpretació del mot a causa de les lletres concurrents: Bell-lloc, cap-roig, cap-rossenc, cinc-en-rama, Mont-roig, nyic-i-nyac, pap-roig, pit-roig, plats-i-olles, Puig-arnau.
C) que el primer element siga un mot que du accent gràfic: mà-llarg, més-dient, camí-raler, pèl-blanc, pèl-curt, pèl-llarg, pèl-ras, pèl-roig, tal·là-tal·lera.
D) *S’escriuen, però, sense guionet alguns mots que tenen una tradició gràfica fortament consolidada, com adesiara i usdefruit.
En els compostos abans-d’ahir, adéu-siau, dellà-ahir, al després-dinar, despús-ahir, despús-anit,
despús-demà, estira-i-amolla (estira-i-arronsa) qui-sap-lo (qui-sap-la...).
Quan els dos components tenen força significativa, són reversibles i pluralitzen tots dos elements: biblioteca-museu, secretari-tresorer, alcalde-president.
Amb el guionet també representem altres relacions entre elements: el tren Barcelona-València, les negociacions govern-sindicats, el diccionari hongarés-català, la relació so-grafia.
En els calcs no assimilats: “boggie-woogie”, “disc-jockey”, “fox-terrier”, “gin-tonic”, “jet-set”, “music-hall”, New-loock”, “prêt-apoorter”, “self-service”, “tie-break”, “walkie-talkie”.
I en els manlleus no adaptats: dalai-lama, agnus-dei, ex-libris.



EQUÍVOCS


No s’ha d'usar el guionet en els casos següents:

En paraules formades amb prefixos: arxi-, bes-, ex-, per-, plus-, pre-, post-, pro-, pseudo-, quasi-, sero-, sobre-, sots-, ultra-, vice-, tec. (arxiconegut, besavi, exdiputat, àcid periòdic, plusvàlua, preescolar, postelectoral, proxinés, pseudoderivat, quasidelicte, seropositiu, sobrecàrrega, sotsarrendatari, ultraconservador, vicealmirall...).
*Però s’escriuen amb guionet quan precedixen un nom propi: anti-OTAN, anti-Saddan, pro-Rússia, pro-Clinton, ex-Iugoslàvia, anti-Maastricht.
*Cal remarcar que els mots d’aquest apartat, encara que el prefix acabe en vocal i el segon component comence en r- o en s-, no dupliquen aquesta consonant (prerafaelita, vicerector, arxisatisfet, presantificat…).
En mots construïts amb formes prefixades acabades generalment en –o i a vegades amb –i:, arabo-, audio-, auto-, cardio-, coxo-, denti-, encèfalo-, fisico-, gal·lo-, gastro-, greco-, hispano-, indo-, labio-, magneto-, sino-, socio-, etc. (araboisraelianes, audiovisuals, autoexigents, cardiovascular, coxofemoral, dentilabial, encefalopatia, fisicoquímic, gal·loromànic, gastroenteritis, grecoromà, Hispanoamericà, indoxinés, labiodental, magnetoelèctric, sinosoviètiques, socioeconòmic...)
En els compostos catalans no cultes quan el segon element es considera subordinat del primer (generalment): camió cisterna, ciutat dormitori, ciutat satèl·lit, vagó restaurant, decret llei, paper moneda, home objecte, concurs oposició, vagó llit.
També s’escriuran sense guionet els derivats dels mots que s’escriuen amb guionet (Xiuxiuejar, zigzaguejar, exlibrista...). Però poca-soltada, camí-raler...
Cal remarcar que, si el darrer element d’un compost escrit sense guionet és un mot monosil·làbic, prendrà un accent si les regles generals de l’accentuació així ho demanen (capgròs, bocafí, malbò, a collibè). Si el compost, en canvi, s’escriu amb guionet, el monosíl·lab mantindrà la seua grafia inaccentuada (vint-i-u, no-res, cella-ros, fru-fru...).
Si el monosíl·lab du accent diacrític el conservarà (subsòl, rodamón...).

Ailifilia, la web dels palíndroms

http://www.tinet.org/~mgine/