diumenge, 31 d’agost del 2008

El català a Andorra, en perill d'extinció

"El català a Andorra és una llengua en perill d'extinció", segons la lingüista Carme Junyent

• "La UNESCO situa el llindar en un ús social del 30% i aquí teniu el 29%", alerta

• Ha inventariat 260 llengües usades ara a Catalunya; 40, amb possibilitats de futur

(Font: El Periòdic. ROSER PORTASANT JULIÀ DE LÒRIA, 31 d'agost de 2008)
Carme Junyent no va manifestar ahir cap mena de dubte sobre la situació del català a Andorra. "Mireu-ho des de l'angle que vulgueu, el català és una llengua en procés d'extinció", va dir després de conèixer la xifra d'ús social d'aquesta llengua al Principat, segons les xifres que té el Ministeri de Cultura: el 29%.
La lingüista i directora del Grup per a l'Estudi de les Llengües Amenaçades de la Universitat de Barcelona va posar sobre la taula la xifra que la UNESCO ha establert com a llindar per considerar una llengua en procés d'extinció: el 30% d'ús social.
"Quan he conegut la xifra a Andorra m'he quedat esfereïda, no només perquè és molt baixa, sinó pel valor simbòlic que té: traspassa el límit de la UNESCO!", va explicar abans de pronunciar la conferència d'ahir a la nit a la Universitat d'Estiu dedicada al patrimoni cultural immaterial i la llengua.
Junyent no va ser capaç de donar a priori una fórmula eficaç per superar la situació. "Contra això, no sé què es pot fer. El Servei de Política Lingüística té excel.lents professionals, molt creatius però necessiten molt de suport", va comentar. Per a l'experta catalana, abans que res, "s'ha de remuntar aquesta dada; l'objectiu és el 31%, no el 100%, si no fracassaran".
La lingüista, que es va autoexcloure amb humor dels cercles "oficials" de la sociolingüística acadèmica (tot i pertànyer a la Universitat de Barcelona), va subratllar la importància de la transmissió per a una llengua. "A Catalunya hem caigut en un error: hem oblidat que l'únic que fa perdurar una llengua és que es transmeti. Hi ha llengües sense televisió, sense escola, sense jutjats que es transmeten de pares a fills, tot això és útil però no imprescindible", va explicar.
Sobre Catalunya, va manifestar que la situació és difícil, però encara no està perduda. "No estem en un moment irreversible. Estem en un moment clau: quan la generació nascuda entre el 1973 i el 1983 hagi tingut tots els fills, veurem com evoluciona el tema".

Riu Xúquer

El Xúquer és un riu de la conca mediterrànea de la península Ibèrica. Neix als "Montes Universales" a 1.506 m d'altitud, al paratge conegut com a Ojuelos de Valdeminguete, a la província de Conca (Castella – la Manxa), i desemboca a la mar Mediterrània a la població de Cullera (Ribera Baixa, País Valencià). Amb una longitud d'uns 500 km i una conca de 23.000 km2, és el riu més gran dels que passen pel País Valencià.

http://ca.wikipedia.org/wiki/X%C3%BAquer

Les danses

Les Danses és la manera d'anomenar els balls públics a les comarques del centre i sud del País Valencià. Aquests balls públics se celebren a les places o carrers amb motiu de les festes majors o també de festes de barri o qualsevol altra festivitat. Es ballen al so de la dolçaina, xaramita o xirimita, un oboé popular i tradicional valencià, i tabalet o més modernament de la banda de música.

Entreteniments matemàtics

Pàgines des d'on s'ofereixen jocs amb tauler, contes i acudits, geomètrics, jocs de cartes... i moltes activitats.

http://www.xtec.cat/~rbernau1/