dilluns, 16 de febrer del 2009

Edicions Perifèric publica la darrera novel·la de Francesc Mompó

Tal com estava previst, Edicions Perifèric acaba de llançar al mercat la darrera novel·la de Francesc Mompó, que duu el nom de Camí d'amor.

L'obra ha esta guardonada recentment amb el Premi de Narrativa Juvenil Benvingut Oliver 2008, en el certamen literari que convoca l'Ajuntament de Catarroja, en col·laboració amb Florida Universitària i la mateixa editorial que s'encarrega de la publicació.


Mai sabem on ni quan ens sorprendrà l'amor. A Màrius i a Talia els nasqué quasi al mateix temps que els creixien les dents i vestien de colors la vida. Però aquest sentiment està ferit per sagetes d'or, de plata i de ferro. Els nostres protagonistes les tastaran totes: saboroses com la mel, arestades com el cantell de les roques muntanyenques, i d'altres amb el regust de ferro rovellat a la boca.

Pel que fa a l'autor, cal dir que amb la present novel·la s'estrena en aquesta editorial, com a conseqüència del guardó atorgat, després d'haver assolit merescut èxit en altres publicacions també segellades amb premis, o finalistes d'altres convocatòries, a Torrent i Borriana. Tanmateix, el més important és poder comptar amb el reconeixement que rep del públic que ha llegit la seua obra, encapçalada per les successives edicions d'Els ulls del llac.

Francesc Mompó i Valls va nàixer a l'Olleria (la Vall d'Albaida). És professor de llengua i literatura en un centre de l'Horta, i també en els cursos de formació lingüisticotècnica en valencià del professorat no universitari. Ha elaborat llibres de text per a l'ESO i ha participat en diversos actes civicoculturals arreu del País. Ha guanyat diversos premis de literatura. Té publicades les novel·les Els ulls del llac, L'ull de Zeus, Terra de déus (que conformen una trilogia), L'elegit, Els greixets, Amable, Uendos i el poemari Viàtic marí.

Com a escriptor ens delita amb el tractament acurat de l'idioma, amb l'ús exquisit d'un rerefons que reelabora mitjançant un lèxic seleccionat farcit d'adjectivació per aconseguir la precisió semàntica en construccions retoricopoètiques que evoquen reminiscències d'èpoques i llocs viscuts.

Mompó fa literatura tot jugant amb les paraules per donar-los forma estètica, sense oblidar les construccions genuïnes de la terra que l'ha vist nàixer, i a través del seu missatge ens transporta a un món enyorat que la realitat s'encarrega d'actualitzar en les noves generacions d'adolescents.