dimarts, 30 de setembre del 2008

Aula d'acollida: lletres

http://www.xtec.es/~scollado/lletres.htm

Regles d'esquivar castellanades (Eugeni S. Reig)

El 7 de juliol del 2008 es va emetre per Punt 2, doblada en valencià, la pel·lícula italiana titulada El signe de Venus. No la vaig veure tota, només un fragment, però en vaig tindre prou per a trobar-me un parell de perles pròpies del valencià que usa la nostra televisió autonòmica.

La primera va ser quan un personatge parla de “donar un bes”, calc evident del castellà “dar un beso”. Els valencians, les besades no les “donem”, les “peguem”.

La segona perla la vaig trobar quan un altre personatge diu que algú havia “trencat” el “permís de circulació” d’un automòbil. Supose que tots els valencianoparlants que ho sentirien pensarien que a Itàlia, en aquella època, els permisos de circulació els farien de vidre o de porcellana i per això varen poder trencar-lo. Un paper és impossible trencar-lo per molt que el reballem a terra amb tota la força del món, només podem esgarrar-lo.

Seria molt convenient que es fera un estudi sobre els disbarats lingüístics de la televisió autonòmica valenciana. Se’n podria fer, fins i tot, una tesi doctoral. I en acabant, aquest estudi es podria resumir i editar en forma de llibre a fi de posar a l’abast de tothom quines paraules i expressions no s’han de fer servir mai quan es parla valencià. El llibre podria titular-se Regles d’esquivar castellanades.

L'hora: accions diàries

La Txell Escuder de l'Escola Pia Calassanci ha preparat un memory per treballar les accions diaries, i les hores. En Jordi Esteban ens explica l'origen de la nostra manera de llegir les hores.

RàdioWeb: practicar el català oral a l'aula

Un projecte del nostre IES per motivar l'alumnat a parlar en català. És una ràdio per internet on tot i tothom i té cabuda. També serveix per mostrar contes, cançons, ...