dijous, 19 de juny del 2008

La reforma de la Constitució francesa contra les llengües minoritàries

El Senat francès suprimeix el reconeixement del català de la reforma de la Constitució
El Senat francès va decidir ahir suprimir el reconeixement de les llengues dites "minoritàries" o "regionals" a l'Estat francès, com el català, l'occità, el basc o el bretó, del projecte de reforma de la Constitució i les lleis que ha engegat el govern francès amb el suport de l'Assemblea Nacional francesa.

Al seu dia la cambra baixa francesa va donar un ampli suport a la reforma de la Constitució d'aquest Estat per incloure a l'article 1 una esmena que afirmava que aquestes llengües "també formen part del patrimoni francès".

Ahir però el Senat francès va aprovar una esmena que suprimeix aquesta referència a les llengües diferents del francès del projecte de reforma que afecta l'article 1 de la Constitució francesa. Van votar a favor d'eliminar aquesta referència en total 216 senadors -la majoria de l'UMP, radicals, comunistes, centristes i també alguns socialistes-, i 103 hi van votar en contra. No deixa de sorprendre aquesta decisió, ja que precisament la UMP (dreta) i la majoria de partits van votar a favor de l'esmena a l'Assemblea Nacional francesa, fa algunes setmanes.

L'"anul·lació" de la referència a les llengües "minoritàries" de l'Estat francès arriba després que l'Acadèmia francesa afirmés que aquest reconeixement era un "atemptat" contra la identitat nacional francesa, en una polèmica declaració sense precedents.

La decisió del Senat deixa ara encallada la reforma de les lleis estatals franceses, i requerirà d'un acord global amb l'Assemblea Nacional francesa, ja que per a que una reforma tiri endavant es necessita que totes dues cambres aprovin el mateix text, sense cap diferència, i a més a més amb el vot favorable de les 3/5 parts dels seus membres respectius.

Pàgina general de l'Educació Física

Secció on es recullenun conjunt d'adreces i materials d'interès peral professorat. Tambéhi tenen acollida lespràctiques esportivestant escolars comextraescolars.

Fundació d'Estudis Històrics de Catalunya

http://www.histocat.com/htm/menu_ini.htm

Taula periòdica d'elements

http://scq.iec.cat/scq/nostrescoses/taula/taulespremiades/oriolbonjoch/taulaperiodica.htm