divendres, 7 de novembre del 2008

Sobre la normalització lingüística valenciana

L'AVL demana que els polítics siguen "el motor" de la normalització lingüística a casa nostra

L'Acadèmia Valenciana de la Llengua (AVL) ha inaugurat hui el simposi "Situació i perspectives del plurilingüisme a Europa", que se celebrarà fins al dissabte al Palau de la Música de València.
Durant l'acte, presidit per Ascensió Figueres, l'ens normatiu del valencià ha manifestat la necessitat "d'aprofundir" en la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), al mateix temps que ha lamentat "l'escàs èxit" de l'aplicació del "Pacte pel Valencià", subscrit pel PP i el PSOE.

Durant l'acte, la presidenta de l'AVL ha reivindicat la necessitat "d'aprofundir" en la Llei d'Ús i Ensenyament del Valencià (LUEV), ja que ha s'ha mantingut "intacta" durant estos 25 anys, per la qual cosa hauria de ser "actualitzada, com a mínim amb normatives de rang inferior".

En esta línia, Figueres ha manifestat que "en un món globalitzat volem que la nostra veu se senta", tot recordant que la llengua valenciana va ser "arraconada" i fins i tot "prohibida", però que "afortunadament hui la realitat és molt diferent", ja que "ens sentim orgullosos de les nostres senyes d'identitat" i "el 90% dels valencians s'identifiquen amb la llengua", ha afirmat.

De la mateixa manera, el president de la Secció de Foment de l'ens normatiu, Josep Palomero, ha lamentat "l'escàs èxit" de l'aplicació Pacte pel Valencià. Acords per a la promoció del valencià", perquè s'ha portat a terme "dèbilment i només en el sector de l'ensenyament".

Palomero ha expressat el desig de l'AVL perquè es done "un nou impuls al valencià" en diferents àmbits on la presència del castellà resulta aclaparadora a casa nostra, com els tribunals, els mitjans de comunicació i en tots els àmbits de la vida política en general. Segons ha apuntat, la valenciana és una "societat oberta" que acull cada vegada més persones de diversa procedència, "però això no ha de ser motiu perquè baixe l'índex de coneixement i ús del valencià".

En este sentit, ha indicat que a Europa es parlen un total de 438 llengües, 198 d'elles a l'Estat espanyol, de manera que "s'han de crear ponts d'aclimatació a la nostra realitat valenciana si volem evitar que es perda", ha advertit. "La Unió Europea hauria de fer davant del repte del plurilingüisme perquè cada vegada més gent parla llengües diferents", ha subratllat Palomero.

A l'acte també ha assistit el coordinador de les jornades, Honorat Ros, qui dissabte presentarà el segon volum del 'Llibre blanc de l'ús del valencià II', i que en declaracions als mitjans de comunicació, ha instat els polítics a utilitzar i difondre l'ús del valencià, i actuar com "motor, exemple, model per a il·lusionar la gent".

D'altra banda, des de la Plataforma per l'Ensenyament Públic han criticat hui l'absència del conseller d'Educació, Alejandro Font de Mora, en la inauguració del simposi "Situació i perspectives del plurilingüisme a Europa" de l'AVL, mentre que sí ha acudit a l'acte de presentació, al pavelló d'Esports de Font de Sant Lluís de la ciutat de València, del musical en anglés de Walt Disney "High School Musical", que comptarà amb entrades gratuïtes per als escolars valencians, segons ha anunciat el titular d'Educació.