divendres, 6 de juny del 2008

Casals Catalans a Amèrica Central i Carib

Casals Catalans a Amèrica Central i Carib

http://webs.racocatala.cat/catalansalmon/cat-amcen.htm

**********

Centre Catalanista de Santiago de Cuba

El Centre Català de Santiago de Cuba fou una entitat social i cultural sense ànim de lucre per a aplegar els catalans de Cuba. Està documentada la seva existència des del 1899, poc després de la fi de la presencia colonial espanyola a Cuba. Una de les seves primeres activitats fou l'organització d'un cor, que interpretava peces de Josep Anselm Clavé i Enric Morera, i enviaren un missatge d'adhesió a Sitges, on es propugnava que el Centre seria el punt de reunió de tots els catalans de Santiago, per tal de propagar el programa del catalanisme. Més tard fou enviat a la Unió Catalanista de Barcelona, entitat a la qual va donar suport fins i tot econòmic.

El 1900, gràcies a la iniciativa de Frederic Boix, s'inaugurà la seu social del Centre i el 1903 una casa de salut en una propietat rural de les rodalies de Santiago, anomenada La Veguita. El 1905 el cap del centre era Salvador Carbonell i Puig, que des del 1907 en farà centre d'activitats del Grop Nacionalista Radical, alhora que adoptaran la estelada com a senyera. Tanmateix, el 1908 el president Joaquim Casamitjana el reorganitzà i passà a anomenar-se Nuevo Centro Catalán.

El Centre fou dissolt amb l'arribada al poder a Cuba del règim de Fidel Castro el 1959. Molts dels seus membres marxaren a Miami (Florida), on alguns continuaren les activitats culturals.

**********

Casal Català de Costa Rica

http://www.casalcatalacr.com/

**********

Casal Català de Guatemala

http://casalcatalaguatemala.com/n_encuentrocatalanes_c.html